Portfólió értékelésMennyit ér a cég szerződésállománya? Mekkora profitot fognak termelni a meglévő szerződések a következő években? Hogyan oszlik el a nyereség illetve veszteség az egyes években? Mely tényezők – és milyen mértékben - befolyásolják a szerződésállomány nyereségességét? Ha a fenti kérdésekre keressük a választ, akkor portfólió értékelésről beszélünk.

A ModelOffice Kft a szerződésállomány értékelését az általános aktuáriusi elveknek megfelelően, diszkontált cash flow (DCF) módszerrel végzi el. Az elemzés során figyelembe vesszük a várható megszűnéseket és mindazon tényezőket, amelyek hatással lehetnek a jövőbeli pénzáramra akár a bevételi, akár a kiadási oldalon. A számítások részét képezi az érzékenységvizsgálat is, azaz meghatározzuk, hogy az egyes paraméterek változékonysága milyen mértékben befolyásolja a szerződésállomány nyereségességét.

Amennyiben a megrendelő rendelkezik az elemzés elvégzésére alkalmas szoftverrel, az értékelés során azt használjuk. Ellenkező esetben Excel-VBA alkalmazást készítünk a vizsgálathoz.