MS Office alkalmazásokÜzleti és pénzügyi konstrukciók, folyamatok modellezésére gyakran használt eszközök a táblázatkezelő programok. Sokan sokféle célra használják őket, de az ad-hoc fejlesztések gyakran vezetnek átláthatatlan, nehezen ellenőrizhető, ezáltal megbízhatatlan modellekhez. Ezek a modellek gyakran egyszer használatosak, sok esetben hasonló alkalmazáshoz is csaknem teljesen elölről kell kezdeni a fejlesztést.

Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. A ModelOffice Kft az alkalmazások fejlesztése során a Model-View-Controller (MVC) filozófiát követi, azaz elkülönítetten kezeli az üzleti logikát (Model) a felhasználói felülettől és az eredmények megjelenítésétől (View). Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy az üzleti szabályok a megjelenítés módjától teljesen függetlenül alkossanak önálló program egységeket, ezáltal különböző alkalmazások is felhasználhassák őket, akár teljesen eltérő célra. A módszer alkalmazásával nagyon komplex modellek is elkészíthetők.

A MS Excelben készített programok esetében az üzleti logikát VBA-programokban valósítjuk meg. Mivel a VBA objektumalapú programnyelv, lehetőség van a szabályok közötti kapcsolatrendszert leképezni objektumok közötti kapcsolatokra. Új üzleti szabály megjelenése esetén a már elkészült alkalmazások könnyen aktualizálhatók az MVC tervezési minta következtében.

Az alkalmazások input adatai lehetnek Excel-táblázatban, de akár valamilyen adatbázisban is. A táblázatkezelő önmagában is jól használható és ismerős felhasználói felületet nyújt, de igény esetén űrlapokat készítünk a még könnyebb használat érdekében.

Az alkalmazás által előállított eredmények szintén kerülhetnek Excel-táblába, de akár adatbázisba is. Az eredményekből kívánságra automatikusan készülnek a jelentések (például pivot-tábla formájában), illetve az eredmények értelmezését megkönnyítő diagrammok.

Az elkészült alkalmazásokhoz minden esetben részletes dokumentációt is készítünk.